Over ons

De vzw Regionaal Landschap Leie en Schelde is een van de 18 Regionale Landschappen die in Vlaanderen actief zijn. We werken samen met lokale besturen en tal van verenigingen om ons in te zetten voor landschap, natuur en erfgoed. Ons werkingsgebied telt 13 gemeentes, gelegen tussen de rivieren Schelde en Leie.

Wat is een Regionaal Landschap?

In Vlaanderen bestaan maar liefst 18 Regionale Landschappen. Met steun van lokale overheden en tal van partners zetten wij ons in voor landschap, natuur en erfgoed in een specifieke regio.

Regionaal Landschap Leie en Schelde is er één van. Wij zijn actief in 13 gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen, tussen de Schelde en de Leie: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Ontdek hier de andere regionale landschappen.

Ontdek hier ons werkingsgebied

Wat doet een Regionaal Landschap? 

Als Regionaal Landschap zetten we ons in om samen te werken aan meer kwaliteitsvolle en duurzame landschappen. We doen dit samen met alle betrokken partijen die een rol spelen in de open ruimte (particulieren, ondernemers, overheden, scholen, verenigingen, middenveldorganisaties, ...) over alle sectoren (landbouw, natuur, toerisme, erfgoed, ...) heen. 

Vanuit onze rol als expert bieden we raad én daad. We geven advies, bemiddelen, sensibiliseren en helpen om een draagvlak te creëren. Op het terrein gaan we aan de slag om de open ruimte te onderhouden, herstellen en versterken. 

Daarbij hebben we steevast aandacht voor de eigenheid van de streek, open ruimte, mens, natuur, klimaat en erfgoed.

Onze partners en leden

Ons regionaal landschap staat garant voor een integrale werking aan het landschap. Heel wat spelers uit het landschap zijn bij ons aangesloten als lid of partner. Het gaat om overheden en lokale besturen maar ook natuur-, landbouw-, jacht-, toeristische – en erfgoedorganisaties.

Deze partijen kunnen beroep doen op de expertise van ons regionaal landschap met vragen of ondersteuning bij landschapsprojecten.

Lokale besturen en overheden

Organisaties en verenigingen

Misschien vind je dit ook interessant? 

ONZE REGIO
© RLLS
ONZE PROJECTEN
© RLLS