Onze regio

Regionaal Landschap Leie en Schelde zet zich in om landschap, natuur en erfgoed te versterken in 13 steden en gemeenten langs de rivieren Leie en Schelde.

13 steden en gemeenten tussen Leie en Schelde

Ons Regionaal Landschap is actief in 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Behoort jouw gemeente niet tot onze regio? Op de website van de Regionale Landschappen vind je terug onder welk Regionaal Landschap je gemeente valt. 

© RLLS

Kenmerkend voor onze regio

Glooiend landschap

Typerend voor ons werkingsgebied is het glooiende landschap. Vooral in de regio rond Kortrijk en Zwevegem, zoals in Sint-Denijs, Bellegem en Kooigem, kan je dit landschap ontdekken, met daarbij af en toe een pittige kuitenbijter. De regio rond Anzegem, Tiegem, Kaster en Gijzelbrechtegem zijn de voorlopers van de Vlaamse Ardennen.

De rivieren Leie, Schelde en het kanaal Kortrijk - Bossuit doorkruisen onze regio van noord naar zuid en west naar oost. De as Kortrijk - Harelbeke - Waregem is verstedelijkt gebied.

Kleine landschapselementen

Een ander typerend kenmerk voor onze regio zijn kleine landschapselementen (KLE'S) zoals knotbomen, poelen, hoogstamboomgaarden en sloten. 

Ooit dronk vee uit poelen, hielden meidoornheggen koeien en schapen in de weide en bakenden knotbomen percelen af. Alternatieven zoals staal- en prikkeldraad deden hun intrede en verdrongen deze natuurpareltjes stelselmatig uit ons landschap. Jammer, want dergelijke landschapselementen bieden niet enkel beschutting en voedsel aan dieren, ze maken ons landschap ook mooier en klimaatrobuuster!

Met onze werking proberen we daar iets aan te doen! Onze landschapswerking ondersteunt al wie kleine landschapselementen op zijn perceel wil voorzien, aanleggen of herstellen. We geven gratis advies, begeleiding bij plannen en uitvoering en zoeken mee naar subsidiemogelijkheden. Subsidies kunnen oplopen tot 70 % van het totaalbedrag of voor landbouwers zelfs tot 100 %!

ALLES OVER LANDSCHAPSPLANNEN

Misschien vind je dit ook interessant:

Onze projecten
© RLLS
Contacteer ons
© Miles Burke