Poelen maken sinds jaar en dag deel uit van het landschap. Ooit aangelegd als veedrinkplaats of - in onze regio - vlasrootput zie je ze vaak op natte laaggelegen gronden met hoge grondwaterstand. Voor heel wat fauna en flora zijn ze de ideale habitat. De droogte van de afgelopen jaren zorgt helaas voor meer droge poelen. Poelen groeien bovendien soms dicht en ook vee durft de oevers te vertrappelen.
Onderhoud en herstel is cruciaal om het voortbestaan van waterleven te verzekeren. Met de regelmaat van de klok - en een flinke kraan - voorziet het Regionaal Landschap in de nodige graafwerken om poelen weer in ere te herstellen. De landschapsconsulenten houden ook hun ogen open voor nieuwe potentiële locaties. Zo creëren we voldoende open water, waarin soorten als de kamsalamander kunnen floreren.
Hoe doen we dat?
De aanleg van een nieuwe poel is secuur werk. Niet elke locatie is geschikt.
- Vooraleer we ter plaatse komen, duiken we eerst even in een stapel kaarten.
- Dankzij een grondboring krijgen we beter zicht op de ondergrond.
- Vaak plaatsen we ook nog een peilbuis. Zo monitoren we de grondwaterstanden, om zeker te zijn dat de poel het hele jaar water zal bevatten. Een droge poel is namelijk nefast voor plant en dier.
Staan alle lichten op groen? Dan gaan we aan de slag!
Wie komt in aanmerking?
Zowel particulieren, landbouwers, verenigingen als lokale besturen kunnen een poel aanvragen. Via onze werking kunnen we een groot deel van de aanleg financieel ondersteunen. De landschapsconsulent regelt het papierwerk en stelt de aannemer aan.
Het is aan te raden een poel aan te leggen in combinatie met andere kleine landschapselementen, zoals hagen en houtkanten. Zo voorzie je meteen ook landhabitat voor amfibieën. Dit kan je doen via een landschapsplan.
Best cool, zo'n poel!
Overtuigd? Wil je ook zo'n coole poel? Neem contact op!
TO THE POEL