West-Vlaams Kruisbestuiversplan gelanceerd

West-Vlaams Kruisbestuiversplan gelanceerd

Op het Bijensymposium lanceerden de vier West-Vlaamse regionale landschappen hun gezamenlijk Kruisbestuiversplan. West-Vlaamse steden en gemeenten kunnen hierop intekenen en zo begeleiding krijgen van hun regionaal landschap om acties ten voordele van bijen uit te werken in hun gemeente.Delen

20 gemeenten doen mee

Al 20 gemeenten tekenden in op het Kruisbestuiversplan. Het gaat om Blankenberge, Damme, Deerlijk, Diksmuide, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Jabbeke, Knokke-Heist, Moorslede, Oostkamp, Pittem, Staden, Tielt, Torhout, Veurne, Wervik, Wingene, Zedelgem en Zwevegem. De komende twee jaar zullen ze zich onder begeleiding van hun regionaal landschap actief inzetten op het behoud en ondersteuning van wilde bijen, de bestuivers bij uitstek, in hun gemeente. Dat doen ze door goede voorbeelden op openbaar domein te realiseren, zich in te zetten op kennisopbouw en/of inwoners te sensibiliseren. De vier kruisbestuiversmedewerkers uit de vier regionale landschappen zetten zich ook in om het provinciaal kennisnetwerk rond wilde bijen te versterken aan de hand van inspiratietrips, opleidingen, netwerkmomenten en inventarisaties.

Acties voor wilde bijen essentieel

De kiem van dit Kruisbestuiversplan werd een aantal jaren geleden gelegd in Regionaal Landschap Houtland & Polders en Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart, waar het PDPO-project Kruisbestuivers al liep en waaruit ze leerden wat wel of niet werkte. Dankzij de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen kan het plan nu over de hele provincie uitgerold worden. “Wilde bijen zijn essentieel voor de bestuiving van landbouwgewassen en de inheemse flora, vandaar dat de Provincie West-Vlaanderen dit Kruisbestuiversplan belangrijk vindt en ondersteunt,” aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

Bijensymposium

De lancering van het Kruisbestuiversplan gebeurde op het zevende West-Vlaams bijensymposium dat deze keer plaats vond in Koekelare. Met meer dan 170 deelnemers was het symposium volzet, een mooi signaal dat het thema leeft en veel bijenliefhebbers prikkelt. In de voormiddag stonden bestuivende insecten in het buitengebied centraal. Na de pauze leerden de deelnemers alles over de aanleg en beheer van bloemrijke graslanden. Tijdens de lunchpauze werd druk genetwerkt bij de vele infostanden. Het einde van het bijensymposium stond in het teken van het nieuwe West-Vlaams Kruisbestuiversplan.

© Regionaal Landschap Westhoek
© RLLS