Nieuwe geluidsinstallatie helpt zwaluwen verhuizen in AvelgemDelen

Een nieuwe geluidsinstallatie moet de kolonie huiszwaluwen aan het voormalige stationsgebouw in Avelgem helpen verhuizen naar een zwaluwtil in de buurt. Het gebouw wordt binnen afzienbare tijd gerenoveerd, waardoor de zwaluwen tijdelijk een deel van hun nestgelegenheid verliezen. Doel is om de vogels met geluid naar de til te lokken, zodat dit op termijn hun nieuwe nestplaats wordt. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Avelgem, Regionaal Landschap Leie en Schelde en enkele studenten van de opleiding Elektronica-ICT aan VIVES Kortrijk. 

Sinds jaar en dag is de omgeving van het stationsgebouw van Avelgem de thuis van een kolonie huiszwaluwen. Op termijn wordt het stationsgebouw gerenoveerd. Hierdoor zullen zwaluwen tijdelijk een deel van hun nestgelegenheid verliezen. De nieuwe geluidsinstallatie moet ervoor zorgen dat de kuikens van dit jaar naar de til gelokt worden, zodat zij die volgend jaar als hun geschikte nestplaats zien.

Voor de ontwikkeling staken de gemeente Avelgem, Regionaal Landschap Leie en Schelde en enkele gemotiveerde studenten van VIVES Kortrijk de koppen bij elkaar. Samen kwamen ze tot een vernuftige geluidinstallatie, die de vogels dus naar de til moet lokken.

Ynje Bonvin, Artuur Casaert, Milan Schacht en Eliam Toye (studenten Elektronica – ICT, VIVES Kortrijk):“De installatie speelt overdag om de tien minuten een zwaluwroep af. Een zonnepaneel, laadregelaar en batterij zorgen voor stroom. We zijn blij dat we met onze technologische kennis een steentje kunnen bijdragen aan natuurbehoud. We hopen alvast dat het concept aanslaat!

Ter aanvulling van de til en versterking van de kolonie lanceren de gemeente en het Regionaal Landschap in de toekomst nog een oproep aan buurtbewoners om een kunstnestje op te hangen. Zo kunnen ook zij hun steentje bijdragen aan het behoud van de kolonie in hun gemeente.

© RLLS
© RLLS